Автобусни екскурзии


С тази екскурзия ще посетите: Будапеща, Прага, Виена


Будапеща – перлата на Дунава

БУДАПЕЩА отдавна си съперничи с Виена за най-красив град по река Дунав. Ние Ви препоръчваме ако имате възможност да разгледате и двата града. Градът е основан сравнително скоро през края на 19 век, когато се обединяват градовете Буда, Пеща и Обуда. Днес градът е разположен на двата бряга на река Дунав и обединява живописните хълмове на Буда и широките оживени булеварди на Пеща. Двадесет процента от населението живее в столицата и останалата част на Унгария подигравателно се смята за провинция.

Въпреки че страната бързо се променя и вече е член на Европейския съюз, тя все още остава сравнително евтина дестинация. А в Будапеща има още какво да се види. Почти всички забележителности са разположени около реката и няма да ви отнеме много време за да ги разгледате. Най-важните забележителности на Буда се намират на хълма с крепостта. Районът прилича на вълшебна приказка и само спрелите трабанти и мерцедеси издават, че се намирате в голям град. На унгарски името на хълма е Ваархеги. Както всички унгарски думи и тази е много трудна за произнасяне и запомняне, затова ви препоръчваме, да си купите карта на града на друг език, а не на унгарски, защото ще ви бъде много по лесно. А самият хълм е събрал един от символите на града, които задължително трябва да видите и да си направите снимка. Това са крепостта Буда, църквата „Матияш” и разбира се прочутите Рибарски кули. От там се открива чудесна панорама към реката и към Пеща. Точно от другата страна на реката се намира сградата на Парламента - изключително внушителна и красива сграда. Малко по надолу по течението се намира Цитаделата. Крепостта на върха на хълма е най-мразената гледка от унгарците. Те я наричат „бастилията Гелерт”. Издигната е от австрийските войски на мястото на древна обсерватория като наблюдателен пост след Войната за независимост през 1848 – 1849г. Въпреки историческите факти обаче, гледката от тук е изумителна. Не пропускайте да разгледате и църквата „Св.Стефан” и Площада на героите. Ако все още ви е останало време се разходете по многото мостове над реката и по централните булеварди „Ваци” и „Ракоци”, за да почувствате атмосферата на града. Не прекарвайте вечерта си в хотела, а някъде из града, защото както всеки голям град така и Будапеща предлага много изкушения. Най-добре е да отидете в някои от многото ресторанти и да опитате от местната кухня. Унгария е дала много специалитети на света, но най-добре е да ги опитате тук на място. Опитайте най-известните блюда като гулаш, паприкаш и фогаш. Към вечерята поръчайте и известното в цял свят токайско вино. Една вечеря за двама ще ви излезе не повече от 20 – 30 евро. Хотелите също са по-евтини отколкото в Западна Европа. В Будапеща човек може да спи за 15 – 20 евро на вечер. Макар и само на 800 км от София, все още много българи не са посещавали Будапеща. Ние ви препоръчваме да го направите – няма да съжалявате!

ПРАГА

Градът е възникнал на кръстопътя на древните търговски пътища. Всичко започва с Пражкия замък в Храдчани. Той е съграден през втората половина на ІХ в. от хан Боривой, предводител на едно от славянските племена, а именно – племето чехи. Една от най-големите забележителности на Прага – Карловия мост. Преди тук е имало друг мост, известен като Янския мост (Яна е съпругата на крал Владислав І). Но той бил отнесен при наводнение през 1342. Затова 15 години по-късно Карл ІV положил основите на сегашния мост. Двете кули в двата му края му придават малко вид на Тауър Бридж. Рицарският площад пред кулата откъм Старе место (Стария град), се твърди, че е един от най-красивите на Стария континент. По средата му се издига бронзовата статуя на Карл ІV, направил най-много за града – негово дело са мостът, катедралата Св. Вит, Карловият университет и др.

ВИЕНА

Виена столицата на Австрия има 2 млн.жители и е разположена от двете страни на река Дунав. Хилядите туристи, които идват от целия свят са направили Виена най-голямата туристическа дестинация в Австрия. Града се смята и за културна столица на Европа, заради уникалният си чар и атмосфера. Виена е романтичен имперски град, град мечта за всеки, който се интересува от история. Задължително трябва да се разходите по тесните средновековни алеи, да видите Двореца „Шьонбрун” или Императорския дворец „Хофбург” и Рингщрасе. Виена е и град на културата и изкуството, тъй като в града има много културни атракции – Класически театър, филмови и танцови фестивали, опери и оперети, изложби и концерти.

Няма значение от къде идвате и колко ще стоите, винаги има нещо вълнуващо, което да откриете във Виена. Ако не се интересувате от култура, тогава посетете известните виенски кафенета или традиционните винарни. Опитайте известните местни специалитети. Виена е град на музиката. От векове Виена е синоним за музика. Тук са творили Моцарт, Бетовен, Шуберт и Йохан Щраус. Това културно наследство е запазено до наши дни. Виенската филхармония е сред от най-добрите оркестри в света, Виенския мъжки хор жъне успехи навсякъде, а Виенската консерватория са завършили много от световно известните музиканти.

1 ДЕН
Отпътуване от София в 18.30 ч. по маршрут Белград - Будапеща.

2 ДЕН
Пристигане в Будапеща сутринта. С богатата си, но често горчива история, невероятната архитектура и културно наследство, градът напълно заслужава прозвището си "Париж на Източна Европа", съчетавайки западното великолепие с вечните унгарски традиции. Панорамна обиколка на Будапеща с местен екскурзовод: Парламентът - една от най-големите парламентарни сгради в света, смесица от различни архитектурни стилове; крепостният хълм "Будавар" с Рибарските кули, от които се открива чудесна панорамна гледка към Дунав и Пеща; катедралата “Св. Матяш”, носеща името на най-известния унгарски крал, който два пъти е бил венчан в храма; Цитаделата - издигната от Хабсбургите, за да защитава "перлата на Дунава" от нападения; Площадът на героите - огромен ансамбъл от паметници, построени в чест на 1000 години от създаването на Унгария. Настаняване. Кратка почивка. Свободно време по булевард "Ракоци" и "Ваци" - една от най-известните търговски улици, където в продължение на няколкo стотин метра ще се насладите на многобройните ресторанти, кафенета и магазини - необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

3 ДЕН
Закуска. 8.30 ч. отпътуване за Прага – всепризнатата перла в короната на Централна Европа. Настаняване. Вечерна разходка в центъра на Златния град, който от 1992 г. е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО – необходимо е ползване на градски транспорт. Нощувка.

4 ДЕН
Закуска. Пешеходна обиколка на Прага с местен екскурзовод: Храдчани - Пражки храд – най-важният символ на Бохемия и седалище на Парламента, комплекс от дворци, църкви, базилики, кули и градини, грандиозната готическа катедрала “Свети Вит”, Златната уличка с дома на Кафка и кулата “Далиборка”, използвана в миналото като затвор; Мала страна – бароковата църква от 18 в. “Свети Николай”, в която по време на престоя си в града е свирил Моцарт; Карловият мост с многобройните статуи, сувенирни магазинчета и улични музиканти; Старе место - старият градски площад с Кметството и световноизвестния часовник от 14 век, издигнати в чест на придобития тогава статут на кралска резиденция. Разходка по Вацлавския площад – център на търговския, обществен и културен живот на Прага. Свободно време. Отпътуване за Виена в 16 ч. Вечерта настаняване в австрийската столица. Нощувка.

5 ДЕН
Закуска. Панорамна обиколка на Виена с местен екскурзовод – Дворецът "Белведере" – образец на бароковата архитектура от 18 в., Виенската опера – един от най-известните и посещавани оперни театри в света, представителният булевард "Рингщрасе", обграден от правителствени сгради, паркове и паметници; официалната резиденция на Хабсбургите - Дворецът "Хофбург"; Парламентът с фонтана на Атина Палада; Кметството в неоготически стил; Къщата на Хундертвасер с необичайните си апартаменти, следващи единствено природните форми; най-старият увеселителен парк в Европа "Пратер" със символа на Виена – Виенското колело. Пешеходна разходка в центъра на града: площад “Мария Терезия” с паметника на великата императрица, Музеят за история на изкуството и Природонаучният музей; Дворецът "Хофбург", документиращ историята на императорската династия в продължение на повече от 6 в., днес приютяващ офисите на президента и някои от най-интересните музеи на града; площад “Грабен” и статуята на чумата от 17 в.; катедралата “Свети Стефан” с готическа фасада и бароков интериор и оживената улица “Кернтнерщрасе”. По желание: разглеждане на лятната императорска резиденция - Двореца “Шонбрун” с местен екскурзовод. Със своята великолепна барокова архитектура, уникални паркове, градини и интериор, и голяма историческа значимост днес той е една от най-посещаваните забележителности във Виена. Свободно време за разходка по търговската улица “Марияхилферщрасе” или за посещение на Художествената галерия, Императорската съкровищница, Музея на музикалните инструменти, рицарското въоръжение и античния град Ефес или Къщата на Пеперудите в Двореца "Хофбург". Отпътуване за България в 21 ч.

6 ДЕН
Пристигане в София ранния следобед.

ДАТИ И ЦЕНИ ПО ПРОГРАМАТА


Дата Цена
28.02.2017 г. 389 лв.
21.03.2017 г. 389 лв.
12.04.2017 г. 435 лв.
03.05.2017 г. 435 лв.
23.05.2017 г. 415 лв.
20.06.2017 г. 409 лв.
11.07.2017 г. 399 лв.
08.08.2017 г. 399 лв.
22.08.2017 г. 399 лв.
05.09.2017 г. 409 лв.
19.09.2017 г. 409 лв.
17.10.2017 г. 399 лв.
14.11.2017 г. 389 лв.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
транспорт с комфортен автобус*** (климатик, видеосистема, минибар); 1 нощувка със закуска в хотел *** в периферията на Будапеща; 1 нощувка със закуска в хотел *** в Прага; 1 нощувка със закуска в хотел *** във Виена; панорамна обиколка с местен екскурзовод в Будапеща; пешеходна обиколка с местен екскурзовод в Прага; панорамна и пешеходна обиколка с местен екскурзовод във Виена; застраховка "Медицински разходи и злополука в чужбина". екскурзоводско обслужване.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
входните такси за двореца "Шонбрун", Императорската Съкровищница (10 EUR), Музея за История на изкуството (10 EUR), Музея на музикалните инструменти, рицарското въоръжение и античния град Ефес (8 EUR); входни такси и билети за други музеи, обекти и прояви, посещавани по желание, градски транспорт.

ДОПЛАЩАНЕ:
единична стая 100.00 лв., посещение на двореца "Шонбрун", при минимум 20 туристи (цената включва входна такса и местен екскурзовод) 30.00 лв., посещение на двореца "Шонбрун" за лица до 18 г., при минимум 20 туристи (цената включва входна такса и местен екскурзовод) 15.00 лв., ползване на двойна седалка от 1 турист 220.00 лв., вечеря в ресторант-пивоварна “U Fleku” (бехеровка; домашна чеснова супа; пържола с кнедли, зеле и лучени кръгчета; ябълков щрудел; кафе еспресо; бира) при минимум 20 туристи 45.00 лв.

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:
Настаняването в тройни стаи е само след потвърждение от страна на агенцията. Стаите в хотела в Прага не са оборудвани с телевизор.; При заминаване на повече от 12 туристи от Пловдив, предлагаме тръгване от Пловдив на цена 22 лв в двете посоки.

ИНДИВИДУАЛНИ РЕЗЕРВАЦИИ в Будапеща от 19 € на човек в двойна стая х-л "Holiday Inn"*** (www.holiday-inn.com); във Виена от 26 € на човек в двойна стая х-л "Artis"***

България Травъл - гр. София, ул."Пиротска" № 45, ет. 1 02/989 89 69 - office@bulgariatravelbg.com
Bulgaria Travel LTD, 45 Pirotska str., level 1, Sofia - 0899 53 99 66 bulgariatravel; Facebook "Bulgaria Travel"