Почивки

Почивка в Куба!

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ Страната е разположена на островите Куба, Хувентуа (бивш Пинос) и още много малки острови, повечето от които ненаселени. Когато в края на ХV век Христофор Колумб открил този остров, писал в дневника си: „Куба е земята, по-прекрасна от която човешките очи не са виждали”. И само няколко години след пътешествието на Колумб Испания устройва експедиция за покоряването на Куба. Близо 400 години Куба е под испанско робство. Масово всенародно въстание против испанската тирания, ръководено от негъра генерал Монкадо, поета-революционер Хосе Марти и мулата Мосес, завършва с победа (1895-1898 г.).В името на “независимостта” и “спокойствието” на Куба от 1899 до 1902 г. САЩ окупират страната и създават своя военноморска база в провинцията Ориенте – Гуантанамо. Но подлостта и коварността за дълго не измамват народа. Скоро започват остри сблъсквания между кубинските патриоти и американските нашественици.За да разберем всъщност защо Куба е привличала вниманието на нашествениците и защо още от времето на откриването на острова до 1959 г. той е почти в непрекъснато робство, трябва да разгледаме неговата природа. Крайбрежието на Куба е много красиво. Врязаните в сушата заливи, както и вдадените в морето полуострови, носове и коси го правят твърде разнообразно. На места бреговете са ниски и уютни, покрити с пясъчни плажове, на други – блатливи, а на трети – стръмни, скалисти, в които вълните се разбиват с невъобразим трясък. Островът е само на 180 км разстояние от САЩ.

ЕЗИК И РЕЛИГИЯ Официален език е испанския. Някои кубинци в градовете говорят руски, английски и френски. Религия: основната религия в Куба е римокатолическата.

ПАРИЧНА ЕДИНИЦА От 8 ноември 2004 г. в Куба е забранен щатския долар. Тази стъпка е предприета в отговор на затягането от страна на САЩ на икономическите санкции спрямо острова. Сега кубинците, чуждите граждани и туристите могат да пазаруват в магазините само с местна валута – конвертируемото песо (то се използва за разплащане с туристи и е прикрепено към щатския долар при съотношение 1:1). Курсът му е приравнен към курса на щатския долар. При обмяна на щатски долари се взема комисиона в размер на 10 %. Но това правило не важи за еврото и другата твърда валута. Припомняме, че преди време доларът се използваше свободно в сферата на туризма: на практика се е работело само с щатски долари, и то в повечето случаи – само с банкноти с малък номинал.

ВАЛУТА И КРЕДИТНИ КАРТИ В Куба е забранено свободното обращение на всички видове валута. Съгласно резолюция на Централната банка на Куба, местните валутни магазини работят вместо с щатски долари с конвертируеми кубински песо. Тези банкноти, които се различават от обикновеното кубинско песо по своето златно покритие (а също и с това, че са по-разноцветни), се емитират на острова и нямат никаква стойност извън границите му. Забраната е засегнала и други конвертируеми валути – евро, английската лира и т.н. Така че доларите, които кубинците и чужденците притежават, трябва да се обменят за конвертируеми песо по курс 1:1. Като при това за тези операции се взема комисиона в размер на 20 процента, а за другите твърди валути (евро, английска лира и др.) – в размер на 8 процента. В Куба се приемат основните международни кредитни карти VISA, MASTER, Diners CLUB. Единственото условие е те да не са издадени от американски банки. При тази операция също се взема комисиона в размер на 1,1124 процента.

КЛИМАТ Средната годишна температура в Куба е + 29°С. На острова всъщност има само два сезона – сезона на дъждовете (от май до август) и сухия сезон (от семтември до април). Средната годишна температура на водата е + 26°С.

ХРАНЕНЕ Основните продукти в кубинската кухня са свинското и пилешкото месо, различните подправки. Популярни са също така морските продукти като омари и скаридите камарон. Най-разпространения тип хранене в хотелите е All Inclusive. Не бива да се пие вода от водопровода в хотела. Купувайте си минерална вода. Можете да се храните в държавни ресторанти или в хотелски ресторанти без да се опасявате от евентуално отравяне, но що се касае до частните ресторанти, въпреки доста ниските цени, качеството на продуктите може да се окаже недостатъчно високо.

ЗДРАВЕ препоръчваме ви да носите най-необходимите лекарства със себе си. В краен случай можете да получите медицинска помощ в специалната клиника във Варадеро, която е само за туристи. Спешната медицинска помощ, първата помощ и първото посещение в поликлиничен кабинет са безплатни.

ТРАНСПОРТ Не си струва да използвате градски транспорт в Куба. Преди всичко защото той просто трудно се намира, но дори и да го намерите, качеството на услугите ще е изключително лошо. Това важи предимно за Хавана. А за Варадеро двуетажните градски автобуси са удобно средство за придвижване. За туристите в Куба са предвидени така наречените таксита за туристи. Това задължително са модерни и представителни автомобили. Такси можете да си поръчате от всеки хотел. При това движението на такситата за туристи се контролира постоянно, а това гарантира вашата сигурност.

БАКШИШИ В Куба е прието да се оставя бакшиш в размер на 5 до 15 % от стойността на услугата. На пиколото и камериерката в хотела се дава 1 песо. Имайте предвид, че ако дадате бакшиша си пред свидетели, той ще бъде предаден в общата каса и после ще се дели между персонала на целия хотел или ресторант.

ШОПИНГ Като сувенири и подаръци можете да изберете изделия и украшения от черен корал. В съчетание със сребро изглежда особено ефектно. Хубави са също така изделията от черупка на костенурка, особено гривните и шнолите. Почти никой не си тръгва от Куба без да си купи една-две бутилки кубински ром и истински кубински пури. Когато купувате изделия от крокодилска кожа, искайте от продавача лиценз за износ, тъй като в противен случай сувенира ще ви бъде иззет от митническия контрол. Въпросните лицензи се издават по принцип само в магазините, и макар че на пазара изделията от крокодилска кожа струват 3-5 пъти по-евтино, там не се издават лицензи за износ.

ДРУГИ СЪВЕТИ Забранено е да се снима военна техника, военнослужещи, промишлени предприятия. И напротив, местните жители много обичат да бъдат снимани. Но трябва да им поискате разрешение за това. Снимането на шоута и представления може да е забранено или разрешено срещу заплащане. Напрежението на електромрежата на повечето места е 110 В и 60 Хц, но има хотели с напрежение 220 В – затова трябва да внимавате. Препочъчително е да адаптер от 110 В на 220 В. Има обществени тоалетни срещу заплащане. Не ползвайте услугите, които ви се предлагат от обикновените минувачи. Заразни заболявания: Ваксини: Задължителни няма. Препоръчителни няма. Санитарни изисквания: Условията са добри. В случай на необходимост туристите се обслужват в болнични центрове с много добри условия, но заплащането е в щатски долари и на високи цени - почти изравнени с цените за тези услуги в САЩ. Препоръчва се преди пътуване да се направи медицинска застраховка, която да покрива тези разходи. Важно: Ако се случи да бъдете лекувани и не сте заплатили или дължите част от сумата, няма да можете да напуснете страната до ликвидиране на задължението.

КОГАТО НАПУСКАТЕ КУБА Ще трябва да платите “летищна” такса в размер на 25 конвертируеми песо за всеки закупен самолетен билет (заделете си тези пари предварително). Трябва да имате предвид, че вносът на хранителни стоки в Куба е забранен, а износът от Куба на животински чучела е забранен, а износът на пури – ограничен ( без сертификат могат да се изнасят до 23 броя, а за по – голямо количество е необходим сертификат за придобиването им, ккато общата стойност не трябва да надвишава $ 2000. Разрешен е износа на ром до 2 л (3 бутилки по 750 г), на картони с размер до 30х30 см, при наличие на сертификат, а за кафето няма ограничения. Забранен е износа на корали, а изделия от бял корал могат да се изнасят без ограничения, а за изделията от черен корал е необходим сертификат. Няма ограничения за внос / износ на местна и чуждастранна валута.

ЗАПИТВАНЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНА ОФЕРТА

България Травъл - гр. София, ул."Пиротска" № 45, ет. 1 02/989 89 69 - office@bulgariatravelbg.com
Bulgaria Travel LTD, 45 Pirotska str., level 1, Sofia - 0899 53 99 66 bulgariatravel; Facebook "Bulgaria Travel"